Wednesday 10 September 2008

Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΜΟΥ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ!

Έκθεση για τον τραγουδιστή και ποιητή Ζακ Μπρελ διοργανώνεται από τις 12 έως τις 19 Σεπτεμβρίου στον Πειραιά με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από το θάνατό του. Η έκθεση στη συνέχεια θα ταξιδέψει και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης.

Η έκθεση με τίτλο «Τραγουδώ, επιμένω κι υπογράφω: ονομάζομαι Ζακ Μπρελ» προσπαθεί μέσα από σπάνιες φωτογραφίες, αποσπάσματα από τραγούδια, χειρόγραφα και επιστολές να φωτίσει την πολύπλευρη προσωπικότητα του διάσημου Βέλγου τραγουδιστή.

O Ζακ Μπρελ γεννήθηκε στις 8 Απριλίου 1929. Έζησε έντονα, ακριβώς όπως τραγούδησε. Η ζωή του υπήρξε ένα διαρκές ταξίδι, πάντα σε αρμονία με τα όνειρά του, από τις μελαγχολικές Βρυξέλλες στην πόλη του φωτός, το Παρίσι, όπου έκανε και τη μεγάλη του καριέρα με διάφορες ιδιότητες: ποιητής, συνθέτης, τραγουδιστής, ηθοποιός και σκηνοθέτης.

Στο απόγειο της καριέρας του αποφασίζει να τα εγκαταλείψει όλα για να κάνει το γύρο του κόσμου, να «ταξιδέψει για να δει», όπως έλεγε, με το «Askoy», το αγαπημένο του ιστιοφόρο.

Όταν ανακαλύπτει το μικρό απομονωμένο νησάκι Χίβα Όα στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Ειρηνικού Μαρκέσας, αποφασίζει να περάσει εκεί τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Πέντε χρόνια μένει εκεί, μέχρι τον θάνατό του από καρκίνο στις 9 Οκτωβρίου 1978 και θα αφιερώσει τις μέρες του στους ανθρώπους του νησιού. Το μικρό του αεροπλάνο, θα μεταφέρει καθημερινά αρρώστους, φάρμακα και αλληλογραφία.

Αφησε πίσω του πολλά σπουδαία τραγούδια: «Ne me quitte pas», «Amsterdam», «Chanson des vieux amants», «J' arrive», «Ces gens-la», «Au suivant», «Les bourgeois», «Le moribund», «Madeleine», «Mathilde» και άλλα.

Τα τραγούδια του μιλούν για τη ζωή, τον έρωτα, τη φιλία, την ειρήνη, αλλά και το θάνατο, τα γηρατειά, τον πόλεμο, τη θρησκοληψία, τον μικροαστισμό, το φανατισμό. Θα μεταφραστούν και σε άλλες γλώσσες και θα τραγουδηθούν από σπουδαίους καλλιτέχνες.

Ταυτόχρονα με την έκθεση διοργανώνεται και μουσική παράσταση «Jaques Brel: Ne me quitte pas», που θα παρουσιαστεί στις 16 και 17 Σεπεμβρίου στο «Αίθριο των Μουσών» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών σε σκηνοθεσία του Νίκου Μαστοράκη, με την διεθνούς φήμης Ελληνίδα σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου.

Η έκθεση παρουσιάζεται από 12 έως 19 Σεπτεμβρίου 2008 στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά (Φίλωνος 29, Κτήριο Παλαιού Ταχυδρομείου.

3 comments:

unapatatras said...

πήγες; θα πας; πότε;;;;;;;

divine mitsakos said...

tha paw, ayrio apogeyma elega, i alliws paraskeyi apogeyma
theleis?? :-)

unapatatras said...

NAI!