Friday 1 June 2007

για την Αμαλία 2 - ο γιατρός

το κείμενο που ακολουθεί είναι η απάντηση φίλου γιατρού, τον οποίο εκτιμώ βαθύτατα, στο μήνυμα διαμαρτυρίας που δημοσιεύουν τα περισσότερα μπλογκ σήμερα και το οποίο του έστειλα με μέιλ. νιώθω ότι οφείλω να το κοινοποιήσω (με την άδειά του και τον ευχαριστώ).

1) την Αμαλία την έχω γνωρίσει, ερχόταν στο ιατρείο πόνου στο Αρεταίειο. Αν πας στο blog της, κατέβα λίγο κάτω και θα διαβάσεις για την Αθηνά Βαδαλούκα. Η Αθηνά ήταν ο λόγος που ξεκίνησα με το Ιατρείο Πόνου και ένας σοβαρός λόγος που έκατσα όσο έκατσα.

2) Ευτυχώς, η πραγματικότητα δεν είναι τόσο άσχημη. Η περίπτωση της Αμαλίας είναι μία από τις λίγες. Υπάρχουν πολλοί καλοί γιατροί, που ενδιαφέρονται και ασχολούνται. Δυστυχώς, mails σαν αυτό το μόνο που καταφέρνουν είναι να θάβουν και αυτούς τους γιατρούς. Γιατί, ενώ κανείς δεν θα δώσει λεφτά στο σύλλογο Ελπίδα όταν κάποιος γιατρός του ζητήσει φακελάκι, πάρα πολύς κόσμος -έχοντας στο μυαλό του όλα όσα αυτό το mail γεννά στο νου- θα επιτίθεται στους γιατρούς για το παραμικρό. Δυστυχώς, τα βίωσα αυτά μέσα στο νοσοκομείο. Την καχυποψία και την αχαριστία. Μας αντιμετώπιζαν λες και ήμασταν τα αποβράσματα που θέλαμε φακελάκι για να τους φροντίσουμε. Και όλοι τρέχαμε και σκιζόμασταν για τους ασθενείς μας. Αυτοί ήταν ο λόγος που ξυπνάγαμε χαράματα, αυτοί ήταν ο λόγος που τρέχαμε όλη μέρα, ακόμα και στον λιγοστό ελεύθερό μας χρόνο. Δε φταίνε οι λίγοι γιατροί που ζητάνε τα φακελάκια. Ο κόσμος φταίει που τους τα δίνει και ο κόσμος φταίει που με τη στάση του κάνει όλους τους γιατρούς να αισθάνονται μαλάκες. Και αυτό βγαίνει στη δουλειά τους και είναι σε βάρος των ασθενών.
Μιλώ ειλικρινά, ξέρω προσωπικά πάρα πολλούς γιατρούς. Δεν ξέρω όμως προσωπικά ΚΑΝΕΝΑΝ που να ζήτησε φακελάκι (τουλάχιστον να έχει πεσει σκάτι τέτοιο στην αντίληψή μου). Ναι, υπάρχουν γιατροί που το κάνουν, είναι όμως λίγοι. Δυστυχώς, τα κακά βγαίνουν στη φόρα, τα καλά πνίγονται...
Και, ναι, κακοί γιατροί υπάρχουν. Ευτυχώς, λίγοι είναι οι εξ Ελλάδος (...) κακοί ιατροί...

2 comments:

Betty said...

@unapatatras:

Αφού ευχαριστήσω θερμά για τον χώρο που μου διαθέτετε όλοι σας (συχνά πυκνά) για να εκθέτω τις απόψεις μου αλλά και για τα ευγενικά σας λόγια, επιτρέψτε μου να διευκρινήσω ότι η κ. Μαριάννα την άποψη της οποίας μνημονεύω, είναι η σύζυγος του αγαπημένου μου συγγραφέα Νίκου Δήμου (doncat.blogspot.com). Λέγεται Μαριάννα Μπενρουμπή και είναι Ιατρός Διαβητολόγος, Δ/ντρια της Πολυκλινικής Αθηνών.

Οσον αφορά στο σχόλιο του φίλου σας γιατρού, στέκομαι πολύ στη φράση του: "Δυστυχώς, τα βίωσα αυτά μέσα στο νοσοκομείο. Την καχυποψία και την αχαριστία".

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που σκέπασε το χιλιοβασανισμένο κορμί της Αμαλίας λοιπόν. Τα δεσμά λύθηκαν. Ο αετός πέταξε. Νομίζω πως της ταιριάζει...


Υ.Γ. Θερμή παράκληση να αναδημοσιευτεί το σχετικό εξαιρετικό κείμενο του Πιτσιρίκου (pitsirikos.blogspot.com).

Gi0 said...

"Δε φταίνε οι λίγοι γιατροί που ζητάνε τα φακελάκια. Ο κόσμος φταίει που τους τα δίνει και ο κόσμος φταίει που με τη στάση του κάνει όλους τους γιατρούς να αισθάνονται μαλάκες. Και αυτό βγαίνει στη δουλειά τους και είναι σε βάρος των ασθενών."
Οριστε???????
Αν δεν εφταιγαν οι γιατροι λοιπον,εξ ορισμου θα ειχε εκλειψει αυτο το φαινομενο,ετσι απλα.Εκτος και εισαι μαρτυρας παρομοιου σκηνικου:Ασθενης/συγγενης του να τρεχει πισω απο γιατρο κ θερμοπαρακαλα"Σε παρακαλω ασε με να σου δωσω 5000€ για την εγχειρηση πριν την κανεις!Δεν τα θελεις?Οχι,θα τα παρεις!Μα,θα τα παρεις ειπα!Αλλιως θα το παω δικαστικως,να μαθεις εσυ αλλη φορα να με κανεις ρακο"
Και μια και αναφερει πως ξερει πολλους γιατρους που δεν παιρνουν φακελακια,εχω και γω να αντιπαραθεσω πως ξερω αρκετους που παιρνουν.Εχω την ατυχια να εχω στην οικογενεια μου,μελος με πολυχρονα και σοβαρα προβληματα μετα απο αυτοκινητιστικο ατυχημα και εχω δει την μαυρη οψη του νοσοκομειακου μας συστηματος.
Επισης η Αμαλια ΔΕΝ γραφει στο blog της,πως ολοι οι γιατροι ειναι"κακοι".Αναφερει πως οι περισσοτεροι ομως,τουλαχιστον απο αυτους που γνωρισε λογω της ασθενεια της(και σιγουρα ηταν πολλοι),δεν ειναι πιστοι στον ορκο τους.Και οσοι εκαναν σωστα την δουλεια τους τους μνημονευει με απιστευτο τροπο.
Ευχομαι να εισαι ενας απο αυτους που κανουν σωστα την δουλεια τους.