Friday 27 April 2007

ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ POST

http://www.enet.gr/online/online_text/c=111,id=66559132


Ας γίνει κι ένα post με το κείμενο του παραπάνω link που αφορά τη φρίκη της σεξουαλικής κακοποίησης δίχρονων και τρίχρονων βρεφών από τέσσερις γυναίκες - υπεύθυνες (τρεις βρεφονηπιοκόμους τους και μια επιστάτισα), μήπως και μπορέσουμε, κάποια στιγμή, όλοι μας να αντικρύσουμε κατάματα την αλήθεια και να απαλλαγούμε από τα κοινωνικά, οικονομικά ή φυλετικά στερεότυπα που θολώνουν την όραση και την κρίση μας.

Στη μία περίπτωση προσπαθείς να ανατρέψεις το στερεότυπο που ορίζει ότι Ευρωπαίος = πολιτισμένος και ζωόφιλος ενώ Έλληνας = βάρβαρος, ιθαγενής και κάφρος με τα τετράποδα, στη δεύτερη περίπτωση που συγκλόνισε τη γείτονα, ανατρέπεται το στερεότυπο γυναίκα = τρυφερή, ευαίσθητη, από τη Φύση προορισμένη να γίνει μητέρα και άντρας = σκληρός, έρμαιο (πιθανόν) διεστραμμένης σεξουαλικότητας, (πολύ πιθανός) θύτης και βιαστής της παιδικής αθωότητας.

Και επειδή στο παρόν ή σε άλλα blogs πολλή κουβέντα γίνεται για τη θεσμοθέτηση πολιτικού γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων και υιοθεσίας τέκνου, ας προβληματιστούν οι διαφωνούντες επιτέλους και ας αντιληφθούν ότι η ευγένεια, η τρυφερότητα, η ευαισθησία, η λεπτότητα, η υψηλή αίσθηση καθήκοντος και ευθύνης ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ απαραιτήτως αλλά ανθρώπινα!

Κι όπως ΔΕΝ είναι κάθε γυναίκα επαρκής για μητέρα (από τα παιδιά αυτών των γυναικών άλλωστε είναι γεμάτα τα ιδρύματα) έτσι και κάθε άντρας ΔΕΝ είναι ακατάλληλος για την ολοκληρωτική φροντίδα ενός μωρού. Στην ίδια κλίμακα και κατ΄ αναλογίαν ΔΕΝ είναι κατάλληλος να μεγαλώσει ανθρώπους κάθε ετεροφιλόφιλος και ακατάλληλος κάθε ομοφυλόφιλος.
Ενα παιδί χρειάζεται αγάπη και φροντίδα, ασφάλεια και σταθερές στη ζωή του, γενναιοδωρία και ενθάρρυνση, συγκρότηση και ωριμότητα και όλα αυτά ΔΕΝ σχετίζονται με τον σεξουαλικό προσανατολισμό κανενός μας.

Μα, επιτέλους, είναι τόσο περίπλοκο?

Υ.Γ. Και κάτι ακόμα. Υπάρχουν πολλοί διαφωνούντες που επικαλούνται την "αίσθηση μειονεξίας" ή στην καλύτερη περίπτωση "διαφορετικότητας" που θα βιώσει ένα παιδάκι που θα έχει δυο μπαμπάδες ή δυο μαμάδες έναντι των άλλων που έχουν έναν μπαμπά και μία μαμά. Αλλη μία πελώρια μπούρδα!

Γνωρίζουν άραγε ΠΟΣΑ παιδάκια βίωσαν την ίδια αίσθηση - σε κάποια φάση της ζωής τους - για ποικίλους λόγους και παντελώς άσχετους με τον σεξουαλικό προσανατολισμό των γονέων τους? Για την οικονομική τους κατάσταση, για το μορφωτικό τους επίπεδο, για την κοινωνική τους θέση, για την εμφάνιση τους, για το βάρος τους, για ένα πιθανό πρόβλημα υγείας τους (η μαμά είναι διαβητική ή ο μπαμπάς είναι καρδιοπαθής), για την ηλικία τους (η μαμά με έκανε στα 45 ή ο μπαμπάς ήταν ναυτικός και παντρεύτηκε τη μαμά στα 50), για την υπηκοότητα τους, για το θρήσκευμά τους, κ.ά.?

Ποια ήταν η κατάληξη αυτών των παιδιών? Επειδή αγαπήθηκαν από τους γονείς τους (εάν αγαπήθηκαν βεβαίως), μεγαλώνοντας ανάπτυξαν ισχυρές αντιστάσεις και θωράκιση στην κακία και στην κακή προαίρεση που χαρακτηρίζει την πλειονότητα των συναθρώπων μας, ανταπέδωσαν την αγάπη των γονιών τους και τη φροντίδα τους και αισθάνονται περήφανοι (και τυχεροί) που τους είχαν δίπλα τους, έτοιμους να συγκρουστούν με τον οιονδήποτε για κείνους, όταν ήταν παιδιά. Αποδέχτηκαν την (όποια) διαφορετικότητά τους και έμαθαν να σέβονται και του διπλανού τους, έμαθαν ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι αλλά διαφορετικοί και βοηθήθηκαν να αξιολογούν τους ανθρώπους με κριτήριο τις ποιότητες τους (ήθος, γενναιότητα, αξιοπρέπεια, εντιμότητα, υπερηφάνεια) και όχι την εμφάνιση, την οικονομική τους ευμάρεια ή την ηλικία τους.

-------------
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ miaarkoudapouthneleganbetty

4 comments:

The Motorcycle boy said...

Πολύ καλά έκανες και το πόσταρες. Ως πότε θα γαμάνε τον κόσμο τα στερεότυπα κι αυτά θα προκαθορίζουν τις πράξεις του;
Το συγκεκριμένο μου άρεσε ακόμα περισσότερο γιατί έχω μια κάποια προσωπική εμπειρία από την εφαρμογή στερεοτύπων στο θέμα της κηδεμονίας από πλευράς δικονομικού συστήματος.

Bitch Girl said...

ο Keanu σε μια ταινία (που δεν θυμάμαι αυτή τη στιγμή τον τίτλο "δεσμοί στοργής" νομίζω ήταν η απόδοση στα Ελληνικά) λέει "για να πάει κανείς για ψάρεμα ή για κυνήγι χρειάζεται άδεια ενώ την ίδια στιγμή ο κάθε μαλάκας μπορεί να κάνει ένα παιδί όποτε του καπνίσει" από το να ζει ένα παιδί με έναν ανεγκέφαλο μαλάκα ή σε κάποιο ίδρυμα δεν είναι καλύτερα να ζει με κάποιους που θα το αγαπάνε;

divine mitsakos said...

κορυφαία ατάκα, κρύβει τόση ουσία

unapatatras said...

εύγε betty!